ביום שישי האחרון, נפגשו בבית הספר ניצני המדע הורים, תלמידים, צופים וידידי החינוך של בית הספר, כדי לערוך ניסוי בהנעה רקטית. הניסוי נערך במסגרת תחרות חקר החלל והאסטרונומיה על שם האסטרונאוט אילן רמון, מטעם סוכנות החלל הישראלית ומשרד החינוך.

את הפרויקט הובילו המורות למדעים נויה סמר ויעל נחום שמלמדות לאורך השנה את קבוצת מצויינות במדעים של בית הספר. ליווה את הפרויקט גם יורם גלזר. את הפעילות פתחה דורית נדלר, מנהלת בית הספר ואמרה "עבורינו השמיים הם הגבול, אנחנו שמחים וגאים שעלינו לשלב הבא בתחרות".
המורה יעל נחום הרחיבה בנושא התחרות: "לתחרות ניגשו 216 בתי ספר יסודיים מרחבי הארץ, 106 בתי ספר עברו לשלב השני ואנו מביניהם, השלב הבא הוא תחרות ידע".
מהי הנעה רקטית?
אמיר ליארזי ואיתי שביט הסבירו: " בחלל קיים ריק ולכן אין כח נגדי שמופעל כנגד התנועה של כלי הרכב. בהנעה הרקטית משתמשים בחומרים שנמצאים בתוך גוף שמשוגר לחלל (דלק מוצק וחמצן). לאחר שנוצרת תגובה כימית (שריפה) משתחרר גז, המעלה את רמת הלחץ וגורם לתנועת כלי הרכב בחלל".
אופק שדה הוסיף : "הפעולה מבוססת על החוק השלישי של ניוטון: חוק הפעולה והתגובה, שאומר שכאשר גוף מפעיל כח כלשהו על גוף אחר, הגוף האחר יפעיל כח השווה בעוצמתו אך מנוגד בכיוונו לגוף הראשון".
למשימה התייצבו 5 קבוצות: הורים ותלמידים, חניכי הצופים, המורות, ידידי החינוך ותלמידי קבוצת המצוינות. כל קבוצה קיבלה חומרים שונים להכנת רקטה, כאשר הבסיס להכנת הרקטה היה בקבוק פלסטיק.

זהבה בן עקיבא, מתנדבת בידידי החינוך של בית הספר: "הגענו לבנות רקטה עם הילדים המקסימים ונראה איך נצליח לעשות את הרקטה".
הראל קופר, ו'2:"אנחנו תלמידי מצויינות מדעים של בית הספר, מתכוננים כ-4 שבועות לפעילות , היתה הרבה הכנה ואנחנו מתרגשים לראות מי ינצח".
את מנגנון ההנעה יצרו באמצעות שקיק תה ריק שבתוכו שפכו אבקת סודה לשתיה, בבקבוק שפכו חומץ והניחו בפנים את השקיק, את פתח הבקבוק סגרו באמצעות פקק נשלף (פקק שעם או חתיכת גזר). את הרקטה שיצרו הניחו כך שפקק הבקבוק פונה לרצפה והבקבוק פונה למעלה. כאשר החומץ והסודה התערבבו, נוצרה תגובה כימית בתוך הבקבוק ששחררה גז, הגז יצר לחץ בבקבוק והעיף את הפקק והבקבוק לכיוונים מנוגדים – ובכך יצר את השיגור של הבקבוק כלפי מעלה.

מיכאל ליארזי, אבא של אמיר גילה לנו מאילו עוד חומרים ניתן לייצר הדמייה של הנעה רקטית: "חומץ וסודה לשתיה, מנטוס וקולה, כדור נגד צרבת מים חמים, בלון יומהולדת שעוזבים אותו והוא זז בחדר".
השיגור
לאחר 45 דקות של יצירה, התייצבו הקבוצות לשיגור. קבוצת ההורים והילדים ששיגרו ראשונים נחלו כישלון והרקטה שלהם לא הצליחה להתרומם. קבוצת המורות שהגיעה אחריהן הצליחו לשגר את הרקטה לגובה. קבוצת הצופים גם הם נחלו כישלון, קבוצת המצויינות הצליחו לשגר למרחק קצר בניסיון השני והזוכים הגדולים של היום היו קבוצת ידידי החינוך שהצליחו לשגר את הרקטה שלהם למרחק משמעותי לאורך המסלול.

למי מכם שיערכו את הניסוי בבית, ממליצים לבצע את הניסוי במקום פתוח ולא להיבהל – הפעולה של שיגור הרקטה מתרחשת באופן פתאומי ובמהירות גדולה. היו סבלניים ושמרו מרחק.
ולקבוצת המצויינות בחינוך, אנחנו מאחלים בהצלחה בתחרות.
את הידיעה יצרו:
אורן גור, איתן גולד, אריאל אברהם בשן, גפן גויטע, גילי אלון, גלעד גורדון, הילה שמוחה, זיו גואטה, ירדן פירון, מאי וילנסקי, מיקה אירגו, עידן אהרונוב, עמית בראל, רוני זיו ותומר וידר